Tretia OOCR na území V.Tatier spája subjekty v Pieninách a na podhorí Tatier

06.03.2012 Kežmarok

Spišská Belá 6. marca (TASR) – Na podhorí Vysokých Tatier vznikla ďalšia Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR), ktorá nesie názov Tatry – Spiš – Pieniny. Ide už o tretiu OOCR na území Tatier. Táto zahŕňa šesť miest, 10 obcí a 12 podnikateľských subjektov.
Založenie organizácie umožnil novelizovaný zákon o podpore cestovného ruchu, ktorý motivuje verejné a súkromné subjekty ku vzájomnej spolupráci. "V našej organizácii budú spolupracovať mestá Spišská Belá, Kežmarok, Spišská Stará Ves, Levoča a Spišské Podhradie, obce Vrbov, Ždiar, Osturňa, Malá a Veľká Franková, Červený Kláštor, Majere, Matiašovce, Spišské Hanušovce a Jezersko," vymenúva primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.
Predsedom predstavenstva združenia sa stal primátor Kežmarku Igor Šajtlava, riaditeľkou Gabriela Bodnárová. Sídlom OOCR bude mesto Kežmarok. "Financovanie OOCR bude zabezpečené predovšetkým z vkladov, ktoré zložia mestá a obce, a tiež z vkladov podnikateľov. Druhá možnosť, ktorá však nie je garantovaná štátom, je dotácia vo výške 90% z vybratých členských príspevkov, tá však nesmie presiahnuť sumu určenú zákonom," vysvetlila financovanie Bodnárová.
Podľa nej majú subjekty združené v organizácii dobré východiskové pozície, zaujímavé destinácie a produkty, ktoré môžu ponúkať v letnom i zimnom období. "Bude to zaujímavá a efektívna spolupráca," konštatovala. Tento krok veľmi pozitívne hodnotia aj jednotlivé samosprávy. "Vidím v tom predovšetkým komunikáciu a spoločný postup v oblasti cestovného ruchu na danom území," zhodnotil Bieľak.
Veľa príležitostí vidí vo vzájomnej spolupráci medzi samosprávou a podnikateľskými subjektmi aj kežmarská podnikateľka Silvia Holopová. Samospráva a podnikatelia by mali podľa nej aktívne spolupracovať pri prezentácii destinácie, v ktorej pôsobia. "Mali by sme pripraviť spoločný konkurencieschopný produkt pre turistov, ktorý ich pritiahne do jednotlivých regiónov," upozornila Holopová.
 

Vyberte región